Założenia ogólne
BEST Barista Challenge 2023 to zawody skierowane do profesjonalnych baristów i miłośników kawy. Ich celem jest wyłonienie najlepszego baristy w Polsce – zdobywcy tytułu BEST Barista 2023 oraz uhonorowanie go atrakcyjnymi nagrodami.
- 1. Warunki uczestnictwa
- W zawodach BEST Barista Challenge może uczestniczyć każdy, kto w dniu zawodów będzie miał skończone 18 lat.
- Udział w zawodach jest bezpłatny. Organizator nie pokrywa kosztów dojazdu, parkingu, noclegu i wyżywienia zawodników.
- Zgłoszenie do BEST Barista Challenge odbywa się w formie elektronicznej, na specjalnym formularzu przygotowanym przez Organizatora.
- Formularz zapisu dostępny jest na stronie www.bestbaristachallenge.pl.
- Zawodnicy każdego etapu regionalnego wyłaniani będą na podstawie kolejności zgłoszeń oraz kreatywności w odpowiedzi na pytanie konkursowe. Wybór uczestników leży w gestii organizatora.
- Organizator przewiduje utworzenie listy rezerwowej, na której może znaleźć się 6 zawodników – o wpisaniu na listę rezerwową decyduje kolejność zgłoszeń.
- W etapach regionalnych można startować wielokrotnie, jednak Uczestnik, który zostaje zwycięzcą etapu regionalnego nie może startować w kolejnych etapach regionalnych.
- W przypadku zdarzeń losowych firma, którą reprezentuje Zawodnik, może wystawić innego reprezentanta/ inną reprezentantkę – wówczas taka zmiana ma pierwszeństwo nad listą rezerwową.
- Lista uczestników w każdym z etapów regionalnych jest ograniczona do 16 miejsc.
- 2. Zasady BEST Barista Challenge
- Eliminacje regionalne odbywają się według następującego harmonogramu: Warszawa, 17 czerwca 2023 r.; Lublin, 15 lipca 2023 r.; Białystok, 5 sierpnia 2023 r.; Wrocław, 26 sierpnia 2023 r.; Poznań, 27 września 2023 r.; Szczecin, 7 października 2023 r.; Kraków, 21 października 2023 r.; Katowice, 5 listopada 2023 r.
- Finał BEST Barista Challange odbędzie się w Warszawie, 2 grudnia 2023 r.
- Zawody rozgrywane są w trybie pucharowym.
- Zawodnicy startują w parach, a kolejność startów i przeciwnik wybierany jest losowo.
- Zawodnicy zobowiązani są do używania sprzętów (ekspres, młynek, porcelana) dostarczonych przez organizatora.
- Zawodnicy mogą używać swoich akcesoriów takich jak: dzbanki do spieniania mleka, ściereczki, wagi itp.
- Podczas startu zawodnicy używają wyłącznie produktów (np. kawy i mleka/napoju roślinnego) zapewnionych przez organizatora.
- Przebieg zawodów: zawody polegają na przygotowaniu identycznych kaw z napojem roślinnym Alpro Barista Oat, zgodnie z wylosowanym wcześniej wzorem Latte Art.
- Wzór Latte Art, jaki ma przygotować każda para zawodników, losowany jest przed startem, przy użyciu „koła Latte Art”, które zapewnia organizator.
- Wzór musi być wykonany metodą Free pour.
- Każdy z zawodników ma 6 minut na przygotowanie napoju i występ.
- Zawodnicy startują w losowo dobranych parach. Zwycięża zawodnik, który przygotuje lepszy wzór Latte Art.
- Zawody rozgrywane są w trybie pucharowym, zwycięzca z każdej pary przechodzi do kolejnej rundy zawodów.
- Zwycięża zawodnik, który otrzymał największą liczbę punktów, przyznawanych przez sędziów zawodów.
- Do finału regionalnych eliminacji awansuje dwóch najlepszych Uczestników, zwycięzców rundy pucharowej.
- W finale Uczestnicy przygotowują wcześniej wylosowane „zamówienie”
- „Zamówienie” składa się 6 napojów.
- „Zamówienie” może być skonstruowane w różnej konfiguracji, np.: czek: (2x espresso, 1x latte, 1x flat white, 1x frappe).
- Zawodnik podaje sędziom do oceny całe „zamówienie” na raz (wszystkie produkty z „zamówienia”).
- Każdy produkt oceniany jest w skali od 0-6.
- Za konkurencję Order zawodnik może otrzymać od każdego sędziego maksymalnie 36 pkt + dodatkowe punkty za czas, jeśli zawodnik wyda wszystkie produkty wcześniej niż w 10 min. Każda pełna minuta poniżej 10 minut = +10 punktów dodawanych do ogólnej punktacji.
- 3. Urządzenia
- Organizator zapewnia następujące urządzenia: Ekspres Dalla Corte ICON – przeznaczony do startu; Ekspres Dalla Corte ICON – przeznaczony do treningów; 2 x młynek do kawy COMPAK – przeznaczony do startu; 2 x młynek do kawy COMPAK – przeznaczony do treningów; Tampery COMPAK, maty tampingowe, shot glassy, dzbanki do mleka; W ekspresach zamontowane będą sitka IMS 18 g;
- Zawodnicy nie mogą zmieniać podstawowych ustawień ekspresu. Każdy ekspres będzie ustawiony zgodnie z parametrami:
- Ciśnienie pompy 9 bar;
- Ciśnienie pary 1,1 bar.
- Organizator zapewnia naczynia do przygotowywania i serwowania produktów.
- 4. Sędziowie
- Każdą parę zawodników ocenia trzech sędziów.
- Sędziowie oceniają zawodników i przygotowane przez nich kawy pod kątem kontrastu, położenia i symetrii wzoru Latte Art oraz jego powtarzalności.
- Każdy sędzia wskazuje najlepiej przygotowany wzór latte art.
- Do kolejnej rundy awansuje Uczestnik, który zdobył min. 2/3 głosów sędziów
- W finale zwycięża Uczestnik, który otrzymał najwięcej punktów od Sędziów
- 5. Nagrody
- I miejsce w Finale BEST Barista Challenge: Tamper automatyczny COMPAK CUBE o wartości rynkowej 4780 zł; Saturator BRITA SodaONE o wartości rynkowej 265 zł;
- I miejsce regionalnych eliminacji: Młynek COMPAK K3 Touch Advanced o wartości rynkowej 2900 zł; Karafka BRITA o wartości rynkowej 80 zł;
- Podatek dochodowy od nagród pieniężnych opłacany jest zgodnie z art. 30 ust. 1 pkt. Ustawy PIT przez Organizatora Konkursu.
- 6. Organizacja
- Organizatorem jest wyłączny dystrybutor marek Dalla Corte i COMPAK w Polsce:
BEST Company Solutions sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-609), przy ul. Wagonowej 2C/1 - Organizator zapewnia sobie prawo do wprowadzenia zmian w Regulaminie.
- Klauzula informacyjna dotycząca zdjęć/ filmów upublicznianych przez organizatora BEST Company Solutions sp. z o.o.: Informujemy, że podczas wydarzenia organizowanego przez firmę BEST Company Solutions sp. z o.o., będą wykonywane zdjęcia i filmy, na których może zostać uchwycony wizerunek osób obecnych. Biorąc udział w wydarzeniu, uczestnicy oraz obserwatorzy, wyrażają zgodę na upublicznianie i przetwarzanie ich wizerunku na zdjęciach lub filmach. Mając na uwadze powyższe, organizator zastrzega sobie prawo utrwalenia przebiegu imprezy w formie zapisu fotograficznego, filmowego oraz dźwiękowego w celach dokumentacyjnych, edukacyjnych, informacyjnych, promocyjno-marketingowych, itp.